Terug naar het overzicht

Van de schoolbanken naar de collegebanken: een gids voor een onbezorgde overgang

De middelbareschooltijd zit er (bijna) op, en de volgende grote stap staat voor de deur: het hoger onderwijs. Of je nu op weg bent naar de universiteit, het hbo of het mbo, de overgang kan een spannende ervaring zijn. Hier is een gids om je voor te bereiden op wat komen gaat en om deze overgang soepel te laten verlopen.

Zelfstandigheid is de sleutel

Eén van de grootste verschillen tussen de middelbare school en studeren is de mate van zelfstandigheid. Je zult meer verantwoordelijkheid dragen voor je eigen leerproces. Maak jezelf vertrouwd met het plannen van studietijd, deadlines en het bijhouden van opdrachten. Dit is het moment om je organisatorische vaardigheden te laten schitteren!

Dieper duiken in interesses

Op welk niveau je ook gaat studeren, je krijgt de mogelijkheid om dieper in te gaan op je interesses. Verwacht uitdagendere en gespecialiseerdere vakken. Denk na over wat je echt boeit en kies een studierichting die je passie aanwakkert. Dit maakt het leren niet alleen makkelijker, maar ook leuker.

Kennismaken met diverse leerstijlen

De colleges en lesmethoden tijdens je studie kunnen variëren. Bereid je voor op interactieve colleges, groepsprojecten en zelfstandig onderzoek. Ontwikkel goede notitievaardigheden en wees niet bang om vragen te stellen. Het is jouw leertijd, dus haal er zo veel mogelijk uit.

Ondersteuning en netwerken

Van studieadviseurs tot medestudenten, je vervolgopleiding biedt veel ondersteuningsmogelijkheden aan. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Sluit je aan bij studiegroepen, neem deel aan activiteiten en bouw een netwerk op. Dit kan je studiesucces vergroten.

Financiën en praktische zaken

Met de overgang naar het hoger onderwijs komen ook nieuwe financiële verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van studiefinanciering, collegegeld en eventuele bijkomende kosten. Als je gaat lenen, realiseer je dan ook wat dat betekent op de lange termijn. Maak een budgetplan en wees bewust van je financiële situatie. 

Geniet van de nieuwe ervaringen

De overgang naar studeren geeft nieuwe kansen, uitdagingen en vriendschappen. Ondanks dat het heel spannend kan zijn, vergeet vooral niet om te genieten van deze nieuwe ervaringen. Veel succes!