Terug naar het overzicht

Hoe om te gaan met een moeilijk vak

Als scholier of student kom je ongetwijfeld in aanraking met vakken of onderwerpen waar je moeite mee hebt. Het kan dan ontmoedigend zijn om te merken dat je niet meteen alles begrijpt. Je motivatie is ver te zoeken en je raakt gefrustreerd. Iedereen heeft hier weleens mee te maken. In dit artikel delen we een aantal waardevolle tips en strategieën over hoe je hiermee om kan gaan, zodat je zelfverzekerd en met succes het vak kan afronden. 

1. Blijf kalm en positief

Het is normaal om gefrustreerd te raken wanneer je tegen een moeilijk vak aanloopt, maar paniek zal je niet verder helpen. Probeer rustig en positief te blijven. Bedenk dat het oké is om fouten te maken en dat leren een proces is. Je moet het vak toch afronden, dus er tegenin gaan heeft geen zin. Maak kleine stapjes en vraag niet te veel van jezelf.

2. Vraag om hulp

Aarzel niet om hulp te vragen als je iets niet begrijpt. Op school kunnen leraren of klasgenoten vaak een oplossing bieden. Of misschien heb je iemand in je omgeving die verstand heeft van het vak, zoals een vriend(in), broer of zus of één van je ouders die kan helpen. Op deze manier hoef je het niet alleen te doen.

3. Wat vind je moeilijk?

Ga na welke dingen van het vak of onderwerp je moeilijk vindt. Is het bijvoorbeeld het stampen van de stof, het maken van opdrachten of het samenvatten? Door na te gaan wat je moeilijk vindt kan je hier een gerichte oplossing voor zoeken.

4. Neem de tijd

Forceer jezelf niet om de lesstof in één keer volledig te begrijpen. Verdeel het in stukjes en neem de tijd om elk onderdeel goed te begrijpen voordat je verdergaat. Gebruik studieplanners en schema’s om het overzichtelijk voor jezelf te maken.

5. Actief leren

Probeer actief te leren in plaats van passief informatie op te nemen. Dit betekent dat je er met een frisse houding in moet gaan en niet met tegenzin. Maak aantekeningen, stel vragen, leg de stof uit aan anderen, gebruik flashcards of maak samenvattingen.

6. Een andere manier van leren

Soms past de manier waarop een docent of boek een onderwerp uitlegt niet bij jouw leerstijl. Zoek naar een andere manier om de stof op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan YouTube-video's, podcasts of een app.

7. Leer met anderen

Studeren met anderen kan soms helpen. Probeer een groep te vormen met klasgenoten die hetzelfde vak lastig vinden of die juist de stof helemaal onder de knie hebben. Samen kun je vragen bespreken en elkaar op weg helpen.

8. Neem pauzes en beloon jezelf

Neem regelmatig pauzes tijdens het leren of huiswerk maken. Beloon jezelf daarnaast als je een doel hebt behaald. Op deze manier blijf je positief en gemotiveerd om door te leren. Wees niet te streng voor jezelf en zorg voor voldoende slaap en de juiste voeding om energiek te blijven.

9. Geduld is een schone zaak

Het kost tijd om een moeilijk vak of onderwerp onder de knie te krijgen. Waarschijnlijk kost dit meer tijd dan een vak waar je wel goed in bent. Wees daarom geduldig met jezelf en geef niet op. Blijf gemotiveerd en herinner jezelf eraan waarom je dit vak wilt leren en welke doelen je wilt bereiken.

10. Vier je successen

Vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Beloon jezelf wanneer je een moeilijk hoofdstuk begrijpt of een goed cijfer hebt gehaald voor een opdracht of toets. Dit brengt weer veel positiviteit met zich mee!